Wat is er veel over geschreven, en wat is er veel verwarring ontstaan over wat mindfulness wél of juist niet is. Liever dan over mindfulness schrijven, zou ik je willen laten ervaren wat mindfulness is. Liever een mango laten proeven, dan in woorden proberen uit te leggen hoe een mango smaakt. En toch wil ik -juist vanwege de ontstane verwarring- iets over mindfulness schrijven.
Mindfulness als begrip
Mindfulness betekent met milde, open en onverdeelde aandacht aanwezig zijn bij dat wat zich nú, dit moment, aandient. Nieuwsgierig zijn naar wat je nú ervaart. Zonder je ervaring te veroordelen, erover te fantaseren of te piekeren. Zonder je ervaring weg te duwen, ermee te gaan vechten, ervan te vluchten of er in te verdrinken. Jezelf even parkeren in NU, het enige moment dat we echt ‘hebben’!
Mindfulness als trainingsmethode
Mindfulness is iets waarin je je kunt oefenen, iets wat je kunt trainen. Zoals je naar de sportschool gaat om je spieren te trainen, zo kun je een mindfulnesstraining volgen om je mind te trainen. Met mindfulnesstraining bedoel ik hier de MBSR-training, een effectief, wetenschappelijk onderbouwd (evidence based) programma bij stress, chronische pijn, moeheid, onzekerheid, depressie of angst.
Maar… mindfulness is méér dan stressreductie
“Het startte eind jaren zeventig in een ziekenhuis als een stressreductieprogramma, de MBSR. Stressreductie is zeer zeker een nuttige toepassing van mindfulness. Maar er is veel meer dan dat.
Mindfulness beantwoordt aan een diepe menselijke behoefte. Het gaat over het verlangen om midden in de werkelijkheid te staan, het verlangen om onze vrijheid terug te nemen. Het gaat over mildheid, over respect en zelfrespect. Het gaat over kwetsbaarheid en weerbaarheid. Het gaat over zorg, voor onszelf, voor de ander, voor de wereld.” – Edel Maex-
Inhoudelijke informatie
De mindfulnesstraining is een ervaringsgerichte training waarin we tijdens de eerste drie bijeenkomsten vooral het fenomeen aandacht en de kwaliteit ervan onderzoeken. Er worden formele oefeningen aangereikt, waaronder de lichaamsscan, mindful bewegen en meditatie, waar je tijd en ruimte voor mag maken in je agenda. Ook zijn er veel informele oefeningen, die korter zijn en ofwel tussen je bezigheden door of juist tijdens je dagelijkse bezigheden gedaan kunnen worden. Bijeenkomst 4 en 5 staan in het teken van verandering en stress. De bijeenkomsten daarna borduren hierop voort en thema’s als communicatie, zelfzorg en ‘hoe verder na de training’ komen aan de orde.
Tijdens iedere bijeenkomst zijn er deelrondes, zowel in de groep, als in tweetallen.
Ook werken we met dagboeken, en met korte en langere schrijfoefeningen. Zo belichten, ervaren en beoefenen we, naarmate de training zich ontvouwt, mindfulness in al haar facetten.
Praktische informatie
De MBSR-training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefendag van 7 uur.
Maximale groepsgrootte is 10 deelnemers.
Alle materialen (stoelen, meditatiekussens, yogamatten, fleecedekens en kleine kussentjes) zijn in de ruimte aanwezig. Ook wordt er gezorgd voor thee en iets lekkers erbij.
Na iedere bijeenkomst ontvang je audio opnamen, werkbladen en mindful’werk’ voor de periode tussen twee bijeenkomsten in.
Investering in tijd naast de bijeenkomsten: een uur per dag.
Het is fijn als je echt tijd en ruimte kunt maken, jezelf de ervaring gunt, niet alleen om aanwezig te zijn bij de bijeenkomsten, maar ook ertussenin. En waardevol als je nieuwsgierig kunt zijn naar de impact van de training op jezelf. Het is een gemist geschenk als de training of bijeenkomst slechts een af te vinken punt wordt op de doe-lijst van je dag.
Mindfulness is a way of befriending ourselves and our experience
- Jon Kabat-Zinn -
Voor meer informatie, vragen, aanmelding of een gratis en vrijblijvend voorgesprek kun je contact opnemen met joYce:
t: (06) 15 32 10 15
e: joyderoza@gmail.com
óf
onderstaand contactformulier inzenden, dan neem ik contact met jou op.